header

VÁGÓMARHÁK

A tenyésztés célja elsősorban jó minőségű, többnyire exportra kerülő húsmarha előállítása, illetve tenyészállatok felnevelése. Az akasztói cég igyekszik a szikes pusztán meghonosítani a blonde d’aquitane szarvasmarhát is.A 2006-ban Franciaországból, a legjobb törzstenyészetektől vásárolt állományt tenyészállat-nevelésben, továbbá nemesítésben hasznosítják.
Más fajtákkal keresztezve – éppen annak nagyszerű reprodukciós képességeinek köszönhetően – az egyik legkeresettebbnek számító francia fajta előnyei még inkább érvényesülnek. A blonde d’aquitane legfontosabb tulajdonságai ugyanis igencsak kecsegtetőek: a fajtára a hosszú törzs, a kiváló húsforma, a finom csontozat, a nagy fejlődési erély, a könnyű ellés, valamint a kiváló csont és hús-faggyú arány jellemző. Nagy fejlődési erélyének köszönhetően a hízlalás alatti jelentős súlygyarapodás érhető el.
2009-ben Franciaországból került beszerzésre a jelenlegi charolais törzsállomány. A charoais marha jellemzője a jó legelőkészség, hízékonyság, remek borjúnevelő képesség és a keresztezésekhez kiváló befejező vonalnak hasznosítható. A fajtának szintén előnyére válik nyugodt természete.