NÉMA EΠΕ

Η πόλη του Άκαστο (Akaszto) τοποθετείται στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των δυο μεγάλων ποταμών της Ουγγαρίας, του Δούναβη και του Τιβίσκου, όπου η κτηνοτροφία έχει μακροχρόνια παράδοση. Η περιοχή περιβάλλεται από ένα τεράστιο λιβάδι, το επονομαζόμενο «πούστα», το οποίο δίνει τη δυνατότητα για ελεύθερη βόσκηση. Λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας, η περιοχή δέχεται την ευνοϊκή προστασία του Εθνικού Πάρκου του Κίσκουνσαγκ (Kiskunság), αλλά η βόσκηση ως δραστηριότητα που διατηρεί την παραδοσιακή κατάσταση της περιοχής, όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται.
Η NÉMA ΕΠΕ σε αυτή τη γεμάτη φυσικές αξίες μοναδική περιοχή εγκατέστησε κτηνοτροφική μονάδα που αριθμεί πάνω από 250 βοοειδή Ουγγαρίας (είδος σίμενταλ [szimentál]) που αποτελούν τη μόνιμη βάση των ζώων της μονάδας. Η οικογένεια Néma που εδώ και πολλές γενιές ασχολείται με την κτηνοτροφία, δημιούργησε το 2000 τη φάρμα της, στην οποία από τις αρχές του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο, σε περιφραγμένους χώρους που προστατεύονται με ηλεκτρικό βοσκό, δραστηριοποιείται στη βόσκηση σφαγίων βοοειδών.
Σκοπός της μονάδας είναι πρώτ’ απ’ όλα η παραγωγή εξαγώγιμου κρέατος καλής ποιότητας καθώς και η εκτροφή ζώων. Το πολύχρωμο βοοειδές Ουγγαρίας ήταν επί εκατόν πενήντα χρόνια το χαρακτηριστικό είδος της χώρας, πράγμα που οφείλεται στην εξαιρετική προσαρμοστική ικανότητά του, στην αξία του σφάγιου, στην ποιότητα του κρέατος, όπως και στη δυναμική αύξηση του βάρους του. Είναι ήρεμο ζώο, που μεγαλώνει με εξαιρετική φροντίδα τα μοσχαράκια του, γεγονός που συμβάλλει στο να συγκεντρώνει την προτίμηση της αγοράς. Η εταιρία του Άκαστο προσπαθεί επίσης στους βοσκότοπούς της να εξοικειώσει το είδος ξανθό/ανοιχτόχρωμο ντε ακβιτάνε (blonde d’ aquitane) με το περιβάλλον. Στους προηγούμενους μήνες χρησιμεύουν Τα ζώα, που αγοράστηκαν από τα καλυτέρα κτηνοτροφία της Γαλλίας κατά τους προηγούμενους μήνες, χρησιμεύουν στην εκτροφή και στη βελτίωση του είδος. Διασταυρώνοντας το με το πολύχρωμο Ουγγαρίας, εμφανίζονται ακόμα περισσότερο τα πλεονεκτήματα του περιζήτητου αυτού γαλλικού είδος, χάρη ακριβώς, στην εξαιρετική παραγωγική ικανότητα του. Τα χαρακτηριστικά του blonde d’ aquitane είναι πολύ αξιόλογα: είναι μακρύκορμο, εξαιρετικές σωματικές γραμμές και ωραίο σκελετό. Αναπτύσσεται γρήγορα, γεννάει εύκολα, και παρουσιάζει αξιόλογη αναλογία οστών και λίπους-κρέατος. Χάρη στην ταχεία ανάπτυξή του, κατά τη διαδικασία πάχυνσής του, μπορούμε να πετύχουμε σημαντική αύξηση του βάρους. Αυτές οι ιδιότητες προσφέρουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για τη διασταύρωση του είδους.
Κατά την άποψη των ειδικών, τα μοσχάρια που μεγάλωσαν στα παραδοσιακά βοσκοτόπια του Άκαστο, ξεπερνούν τις τιμές που ορίζει ο ποιοτικός έλεγχος στο είδος τους. Η φυτική σύνθεση των λιβαδιών περιλαμβάνει πολυάριθμα αρωματικά και αναζωογονητικά φυτά, τα οποία, με φυσικό τρόπο, αυξάνουν την αντοχή των ζώων, συμβάλλοντας στη μακροζωία τους και στην τελειότητα του κρέατός τους. Η γονιμοποίηση γίνεται με εκλεκτά μοσχάρια στην ύπαιθρο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την συνεχή ποιότητα και του ζώου-κρέατος, και του ζώου για γονιμοποίηση. Τα βοοειδή διαμένουν, σε ένα σύστημα ημίκλειστων στάβλων από το φθινόπωρο έως τη άνοιξη. Οι ξύλινοι στάβλοι, με καλαμοσκεπή είναι η πιο ιδανική διαμονή για τα δεδομένα του είδος. Τα απαραίτητα φυτά για το τάισμα των ζώων, όπως το καλαμπόκι, η λουκέρνη, το σιτάρι, παράγονται από την ίδια την επιχείρηση, σε έδαφος που δεν γνώρισε ποτέ φυτοφάρμακα. Λόγω του εξαιρετικού κλίματος της περιοχής δεν χρειάζεται χημική παρέμβαση, πράγμα που επιτρέπει την υψηλή ποιότητα της τροφής των ζώων ακόμα και το χειμώνα. Όλες οι διαδικασίες της παραγωγής, του αλωνίσματος και της συντήρησης των φυτών γίνεται με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης μας.
Στο προφίλ της NÉMA ΕΠΕ παίζει σημαντικό ρόλο και η επεξεργασία καλαμιών. Παρουσιάστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το αρχαίο και φυσικό υλικό τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά. Ένα από τα γνωστά χαρακτηριστικά της καλάμου είναι ότι σε σύγκριση με αλλά μονωτικά υλικά διατηρεί άψογα την ιδανική θερμοκρασία των κτισμάτων. Επίσης έχει καλή αισθητική, είναι φιλική στο περιβάλλον, και με τη επιδεξιότητα των ειδικών, αποκτάει πολλαπλές εφαρμογές. Η εταιρία του Άκαστο με κατάλληλα και μεγάλης απόδοσης μηχανήματα κόβει τα καλάμια. Ακολουθεί το ξεκαθάρισμα και η ταξινόμηση του υλικού που προορίζεται για ποικίλες χρήσεις. Το 90 τις εκατό του επεξεργασμένου υλικού θα αποτελέσει προϊόν για εξαγωγή: διεκπεραιώνουμε πολυάριθμες παραγγελίες στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στην Αγγλία, ενώ με επιτυχία ανταποκρινόμαστε και στις απαιτήσεις της εγχώριας αγοράς. Η εταιρία μας δεν εξασφαλίζει μόνο το υλικό, αλλά αναλαμβάνει και την τεχνική εφαρμογή του. Οι καλαμοσκεπές της περιοχής του ποταμού Κίσκορος καμαρώνουν για τη δεξιοτεχνία των ειδικών που τις δημιούργησαν. Αξιοσημείωτο είναι να παραπέμψουμε εδώ στα κτήρια του Πάρκου των Ψαράδων του Άκαστο. Με την διεύρυνση των εργασιών μας είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, σε οποιαδήποτε παραγγελία τους.

Γενικός διευθυντής εταιρίας: Németh Antal, tel: 0036-30/212-8663
Διοικητής: ifj. Németh Antal, tel: 0036-30/2392033
Διεύθυνση/Εγκατάσταση: 6221 Akasztó Ουγγαρίας, οδός Fő 129.
Τηλ/Φάξ:00-36-78/451-443
E-mail: nemakft@citromail.hu,
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.nemakft.com